Kremeľ nariadil veľkým exportérom podporiť rubeľ predajom časti devíz

23.12.2014 Celý región

Moskva 23. decembra (TASR) - Do svojho úsilia podporiť kurz rubľa, ktorý v decembri zaznamenal prudký prepad, zapojila ruská vláda najnovšie aj veľkých exportérov vrátane plynárenského koncernu Gazprom či najväčšej ropnej spoločnosti Rosnefť. Informovala o tom agentúra AP.

Ako dnes oznámila ruská tlač, piatim veľkým exportným firmám vláda nariadila, aby časť svojich príjmov v zahraničných menách predali a zredukovali ich na októbrovú úroveň. Na tejto úrovni ich potom majú udržiavať až do marca. K dotknutým spoločnostiam patria okrem Gazpromu a Rosnefti aj ďalšia ropná spoločnosť Zarubežnefť a producenti diamantov Alrosa a Kristall. Dve z týchto spoločností sú v 100-% vlastníctve štátu, v ďalších troch má štát kontrolný podiel.

V dôsledku medzinárodných sankcií a klesajúcich cien ropy sa ruská ekonomika začala dostávať do vážnych problémov. Ruský rubeľ klesol od začiatku roka oproti doláru takmer o 50 % a spolu s ukrajinskou menou sa zaradil medzi meny s najvýraznejším prepadom v tomto roku. V reakcii na pokles kurzu rubľa ruská centrálna banka minulý týždeň prudko zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu z 10,5 na 17 %.

Po informáciách o rozhodnutí vlády ohľadne exportérov sa kurz rubľa posilnil, neskôr sa však opäť korigoval. V porovnaní s katastrofálnym prepadom v minulom týždni je však jeho hodnota podstatne vyššia. Zatiaľ čo minulý týždeň sa prepadol takmer na 80 RUB/USD, dnes poobede sa jeho kurz pohyboval okolo 55 RUB/USD.
 

Vyberte región